KRISTÁLY KISOKOS
A kristályok tisztítása, feltöltése, érzékenysége
Tisztítás:
A kristályok nemcsak a pozitív, de a negatív energiákat is képesek elraktározni, ezért ékszereidet állandó viselés esetén hetente – betegség esetén naponta – egyszer érdemes megtisztítani.
A tisztításnál mindig vedd figyelembe az adott kristály érzékenységét!
Módszerek:
- hideg vagy langyos folyó víz alá tartjuk (porózus kövek esetén zárt markunkban)
- kősó (pl. parajdi só) vagy tengeri só mellé helyezhetjük egy tálra
- sómécses peremére helyezhetjük
- füstölő égetése a kristály mellett
- hangtál használata a kristály felett
- energetikai módszerrel történő tisztítás (pl. reiki)
Feltöltés:
- hegyikristály minden más ásvány feltöltésére alkalmas, elegendő, ha ékszereidet használaton kívül hegyikristály mellett tartod
- nyers ametiszt darabokkal is feltöltheted kristályaidat
- a Nap és a Hold energiája is alkalmas a feltöltésre, napkelte vagy napnyugta idején, valamint teliholdkor érdemes ezt a módszert választani
Érzékenység:
Vízre érzékeny kristályok:
Vízben nem oldódnak, de áztatásuk nem ajánlott!
Vízzel való tisztítás után azonnal meg kell szárítani!
- türkiz, hematit, magnetit, malachit (csak hideg vízzel szabad mosni), lazurit (az emberi izzadtságra is érzékeny lehet, kékre színezheti a bőrt)
Fényre érzékeny kristályok:
Erős fény – napsugárzás – hatására kifakulhatnak, elveszíthetik eredeti színüket.
- ametiszt, fluorit, lazurit, rózsakvarc, türkiz
Hőre érzékeny kristályok:
Hő hatására színüket változtathatják, kifakulhatnak.
- ametiszt, füstkvarc, lazurit, turmalin
A kvarckristályok erős és hirtelen hőmérsékletváltozásra megrepedezhetnek.
- ametiszt, citrin, füstkvarc, hegyikristály, karneol, rózsakvarc
Karcolódásra, nyomásra érzékeny kristályok:
A Mohs-féle keménységi skála az ásványok karcolási keménységének jellemzésére használatos 10 fokozatú skála:
pl.
zsírkő keménysége 1 – körömmel könnyen karcolható
borostyán keménysége 2 – körömmel nehezen karcolható
gyémánt keménysége 10 – az üveget karcolja
- fluorit késsel könnyen karcolható (4-es keménységű)